Gül Lokumu Gül lokumu, Osmanlıca'da "ul-hulküm" yani boğazı rahatlatan anlamına gelen kelimeden türediği rivayet edilir. 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde yaygınlaşan gül lokumu, bayramlarda ve özel günlerde ikram edilen mükemmel bir şekerlemedir. Gül lokumu, gül suyunun oluşturduğu enfes kokuyla harika bir tat sunar. Bu lokumu evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, oluşturacağımız tarifi aynen takip etmektir. Bu makalede, gül lokumu için gerekli malzemeleri ve yapılış tarifini detaylı bir şekilde ele alacağız. Hadi kolları sıvayarak işe koyulalım. Hepinize kolay gelsin. Gül Lokumu Malzemeleri
Gül Lokumu Üzeri İçin
Gül Lokumu Nasıl Yapılır? Orta boy bir tencere içine su ve nişastayı ilave ederek sürekli karıştırmak suretiyle kaynatın. Kaynama sırasında şekeri ve glikozu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. (Sıcaklık 105 dereceye gelene kadar karıştırma işlemine devam etmek gereklidir.) Kıvam aldıktan sonra ocaktan alın ve içerisine gül suyu, limon suyu ve gıda boyasını ilave ederek iyice karıştırın. Bu aşamadan sonra fıstık ya da fındıkları da ekleyin. Fırın tepsisini biraz ısıtın ve karışımı tepsiye iyice yayın. 1 gece serin bir yerde dinlendirin. Derin bir kabın içine pudra şekeri ve nişastayı beraber eleyin. Dinlenmiş olan lokumu bıçak ya da mutfak makasıyla küp şeklinde kesin. Kesilen lokumları dilim halinde nişastalı karışıma bulayarak servis tabağına alın ve servise sunun. Sıcaklık, lokumun tam kıvamında olması için önemli bir husustur; mükemmel sonuç almak için belirtilen miktara ve sıcaklık talimatlarına uymak gereklidir. Afiyet olsun. |