Evde Lokum Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Evde Lokum Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde lokum yapımı, lokum Anadolu'da 15. Yüzyıldan bu yana bilinen bir besindir. Osmanlıca kelime anlamı boğaz rahatlatan olan lokum her dönem severek tüketilmiştir. Genellikle dışarıdan satın alarak tükettiğiniz be lezzetli tatlı türünü evde yapmayı da deneyebilirsiniz. Eskiden bal ve pekmez kullanılarak yapılan lokum, daha sonradan 17. Yüzyılla birlikte nişasta ve rafine şeker ile yapılmaya başlanmıştır. Bu malzemelerle birlikte lokumun lezzetinde de farklılık olduğu düşünülmektedir. Lokumun Avrupa'ya yayılması da 18. Yüzyıl içinde olmuştur. Özellikle yara ve çıbanlarda, boğaz iltihaplanmasında, çeşitli böbrek hastalıklarında lokumun kullanıldı da bilinmektedir. Günümüzde lokum üretimi belli başlı firmalar tarafından eskiden beri geleneksel şekilde yapılmaktadır. Fıstıklısı, cevizlisi, sadesi, güllüsü, bademlisi, Hindistan cevizli olanı ve daha sayamayacağımız kadar çok türü yapılan lokum herkes tarafından severek tüketilir. İkramlarda, hediyelik olarak tercih edilen geleneksel lezzetimiz olan lokumu evde birlikte yapmayı deneyelim. Hepinize kolay gelsin.

Evde lokum yapımı için gerekli malzemeler
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Yarım nohut kadar krem tartar
  • 4 yemek kaşığı Hindistan cevizi
Evde lokum nasıl yapılır?

Önce toz şekeri tencerenin içine koyarak, üstüne 2 su bardağı su ilave edin. Bunu ocakta kaynatın. 1 yeme kaşığı suyun içinde krem tartarı eriterek, kaynamakta olan şekerli suyun içine koyun. Bu arada tencerenin üzerindeki köpükleri kâğıt havlu ile toplayın. Bu arada nişastayı kâsede 1 kahve su ile eritin. İçine tenceredeki karışımdan 1-2 kaşık alarak karıştırın. Böylece malzeme ılınmış olacak. Bunu tencerenin içine karıştırarak ilave edin.

Tenceredeki karışımın kıvamını kontrol etmek için, reçel yaparken yaptığınız gibi soğuk suyun içine 1-2 damla damlatın. Koyulaşırsa olmuştur demektir. Artık tencereyi ocaktan alabilirsiniz. Bunu dilediğiniz şekilde bir borcama dökün. Ancak tepsinin altına önce Hindistan cevizinin yarısını yayın. Lokumun üzerine de kalan Hindistan cevizinin yarını serpin. Lokum donduktan sonra kare şekilde kesin. Evde lokum yapımı işte bu kadar kolay oluyor. Dilerseniz lokumu kaynatırken içine ceviz, badem, Antep fıstığı gibi malzemeler ilave ederek, daha zengin içerikli bir lokum elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Evde Lokum Yapımı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İrmikli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lokum Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lokum Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Şehzade Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Şehzade Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kaymaklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Saray Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Saray Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Prenses Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Prenses Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Sadrazam Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Sadrazam Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Hindistan Cevizli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Hindistan Cevizli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Nasıl Yapılır?

Lokum Nasıl Yapılır?

Gül Lokumlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Gül Lokumlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Kaç Kalori?dir?

Lokum Kaç Kalori?dir?