Saray Lokumu

Saray Lokumu, Merhaba arkadaşlar! bu yazımda sizlere saray lokumu tarifi vereceğim. Saray lokumunu farklı isimlerle de biliyor olabilirsiniz çünkü saray lokumu saray sarması, sultan sarması, Paşa lokumu ya da Paşa sarması olarak da bilinmektedir. Saray lokumu hafif ve lezzetli bir sütlü tatlı tarifi olmanın yanı sıra özellikle de misafirlere Türk kahvesinin yanında ya da aperatif olarak ikram edebileceğiniz oldukça lezzetli ve hazırlaması kolay bir tatlı tarifidir.
Bu tarifi sade ya da kakaolu hazırlayabileceğiniz gibi damak zevkinize göre kivi ya da muz gibi meyvelerle de hazırlayabilir ve üzerini Hindistan cevizi yerine çeşitli meyvelerle de süsleyebilirsiniz. Benim çok beğenerek yaptığım ve sağlıklı, hafif ve sütlü bir tatlı olmasından dolayı çocuklarıma da güvenle yedirebildiğim saray lokumunu umarım sizler de en az benim kadar beğenirsiniz ve işte sizler için yazdığım saray lokumu tarifi.

Saray Lokumu İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • 1 litre soğuk süt
  • 1,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı şeker,
  • 150 gram katı yağı (Oda sıcaklığında bekletilmiş olacak)
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı dolusu Hindistan cevizi
  • 1 su bardağı badem ya da ceviz, fındık, fıstık vs.

Saray Lokumu Nasıl Yapılır?


Saray lokumunun muhallebisini hazırlamak için ilk olarak, orta boy bir tencereyi ocağa alıp, tencerenin içerisine önceden oda sıcaklığında bekletilmiş olan katı yağı koyulur ve ocağın altı yakılır.
Tenceredeki katı yağ orta ateşte kokusu iyice gidene kadar kavrulur. Katı yağın kokusu tamamen çıktıktan sonra, tencereye sırasıyla 1,5 su bardağı şeker, 1 paket vanilya koyulur ve üzerine 1 litre süt yavaş yavaş eklenir. Süt eklenirken ve malzemeler muhallebi kıvamını alana dek topaklanmaması için iyice karıştırılarak pişirilir ve kaynamaya başlayıp göz göz olunca ocaktan alınarak bir kenara bırakılır. Daha sonra, büyük boy bir tepsi alınır ve içine her yerine eşit gelecek şekilde Hindistan cevizi serpilir. Ardından, bir kenara bırakılmış olan muhallebi tepsiye, Hindistan cevizlerinin üzerine yayılır ve bir kenara alınarak soğuması beklenir. Bir kenarda soğumaya bırakılan muhallebinin iyice soğuyup, kıvamına gelebilmesi için tepsi buzdolabına alınır ve yaklaşık 2 saat buzdolabında bekletilir. Muhallebi iyice soğuduktan sonra, tepsi buzdolabından çıkartılır. Son olarak, üzerine tekrar Hindistan cevizi eşit bir şekilde serpilir ve muhallebi ince şeritler halinde kesildikten sonra dilimlenen şeritler tek tek alınıp, rulo olacak şekilde sarılır. Sarılan rulolar tekrar Hindistan cevizine bulanır ve her birinin üzerine tek tek badem batırılıp, servis tabağına alınarak servis edilir.

Not: Eğer vaktiniz varsa saray lokumunu bir gece öncesinden hazırlayıp, buzdolabında bekletmeniz, saray lokumunun lezzetini daha da arttıracaktır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 10:15:08
Saray Lokumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Saray Lokumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Saray Lokumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Lokum Kaç Kalori?

Lokum kaç kalori, kalorisinin hemen hemen tümü şekerden gelmektedir buna bağlı olarak tüketiminden kaçınılmalıdır. Tahmini 10 gram, meydana gelen bir ad...
Devamını Oku

Kuş Lokumu

Kuş lokumu, lokumun farklı türlerinden biridir. Burada bu lokum türü hakkında bilgiler verilecektir. Lokum karbonhidrat ağırlıklı bir besin ortaya çıktığı iç...
Devamını Oku

Lokum Çeşitleri

Lokum çeşitleri, Lokum, su, nişasta, şeker, sitrik asit ve gıda boyası ya da aromadan yapılır. Genel olarak lokum yapımında şöyle bir yol izlenmektedir. Önce...
Devamını Oku

Muhallebili Lokum Tarifi

Muhallebili Lokum; Sütlü tatlılar genellikle süt, şeker, nişasta veya un karışımı ile yapılır. Ülkemizde sütlü tatlı denilince aklımıza ilk gelen muhall...
Devamını Oku

Lokum Nasıl Yapılır

Lokum nasıl yapılır, lokum üreten işletmelerde lokum yapımında belirli bir yol takip edilir. Şeker öncelikle çözüneceği su miktarıyla kazanda karıştırılarak ...
Devamını Oku

Hindistan Cevizli Lokum

Hindistan Cevizli Lokum; ülkemizde toplum olarak çay ile tüketmek için birçok lezzetli ürünleri çayın yanında aramaktayız. Belirtmek gerekirse günümüzde çalı...
Devamını Oku

Lokum

Lokum, çok eski zamanlardan beri insanların severek tükettiği şekerlerden biridir. Lokumun tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. İlk olarak bir padişa...
Devamını Oku

Aşk Lokumu

Aşk Lokumu, Genel olarak kimsenin yapmadığı ve yapmaktan çekindiği bir tatlı türü olmaktadır. Fakat yapıldığı zaman zevkle yapılan ve yenildikçe yenilen ağız...
Devamını Oku

Kaymaklı Lokum

Kaymaklı lokum, su, şeker, nişasta, kuru ya da kurutulmuş meyveler ve gibi maddelerin ilavesiyle tekniğine uyumlu model yapılan ananesel bir tatlıdır. L...
Devamını Oku

Evde Lokum Yapımı

Evde lokum yapımı, lokum Anadolu'da 15. Yüzyıldan bu yana bilinen bir besindir. Osmanlıca kelime anlamı boğaz rahatlatan olan lokum her dönem severek tüketil...
Devamını Oku

Haşhaşlı Lokum

Haşhaşlı lokum sabah kahvaltılarında sofralara eşlik eden ayrı bir lezzettir. Bu lezzet içerisinde kullanılan haşhaşın da etkisiyle herkesi kendine hayr...
Devamını Oku

Paşa Lokumu

Paşa lokumu, ya da yalancı afyon lokumu özellikle sıcak yaz günlerinde serin serin iyi gidecektir. Salıklı ve çok tatlıdır. Çocuklarınızın çok seveceği bir t...
Devamını Oku

Gül Lokumu

Gül Lokumu, Osmanlıcada ul-hulküm yani boğazı rahatlatan kelimesinden türediği rivayet edilir.17. Yüzyılda Osmanlı imparatorluğu sınırları içerisinde yaygınl...
Devamını Oku

Fındıklı Lokum

Fındıklı lokum, ülkemiz denilence akla iştirak eden lezzetlerden birisidir. Türk lokumunun lezzeti dünyaca ünlüdür ve bizzat ismiyle anılır. Turkish Del...
Devamını Oku

Lokum Tatlısı

Lokum Tatlısı, Osmanlılar şekerle geç tanıştılar fakat Anadolu topraklarının ve Osmanlı sarayının vazgeçilmezleri arasına kısa zamanda girdi. Şerbetler, helv...
Devamını Oku

Krem Şantili Lokumlu Kurabiye

Krem şantili lokumlu kurabiye, Krem şantili lokumlu kurabiye kurabiye çeşitleri arasında belki de en sıra dışı olanıdır. İçinden sürpriz olarak lokum çıkması...
Devamını Oku

Sadrazam Lokumu

Sadrazam lokumu, adı üzerinde gerçekten sadrazamlara layık bir lezzettir. Bunu evinizde kendiniz de kolayca hazırlayabilirsiniz. Özel günlerde, çocuklarınız ...
Devamını Oku

Fıstıklı Lokum

Fıstıklı lokum, herkesin ağız tadına hitap eden ve lokumun adını aldığı fıstığın oluşturduğu ayrı bir lezzeti bizlere sunan eşsiz bir lezzettir. Bu lokum ann...
Devamını Oku

Şehzade Lokumu

Şehzade Lokumu, Eskilerden kalan iyi bir tarifi daha sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kalabalık konuklara verilebilecek bereketli bir yaş pasta tarifidir, ...
Devamını Oku

Kakaolu Sarma Lokum

Kakaolu sarma lokum, birçok kişi tarafından bilinen tatlılardan biridir. Ülkemizde bulunan lokum türlerinden biri olan bu lokumun farkı evlerde de yapılabilm...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Lokum Kaç Kalori?
Kuş Lokumu
Lokum Çeşitleri
Muhallebili Lokum Tarifi
Lokum Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
lokum imalatı eğitimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024