Lokum

Lokum, çok eski zamanlardan beri insanların severek tükettiği şekerlerden biridir. Lokumun tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. İlk olarak bir padişahın sert şekerlerden bıkması nedeni ile farklı etkinlikler düzenlenerek lokumun bulunması sağlanmıştır. Eski zamanlardan günümüze gelene kadar birçok şekilde geliştirilmiş olan lokum, günümüzde de çok yaygın olarak tüketilmektedir.
Ülkemizde özellikle Karabük ilinin Safranbolu ilçesinde en çok üretilerek satılan lokumlar birçok insanın lokum yemesine vesile olmaktadır. Safranbolu lokumları hemen hemen ülkede birçok yerde bulunmaktadır. Diğer lokumların yanında Safranbolu lokumu muhteşem bir lezzet barındırmaktadır. Günümüzde birçok lokum çeşidi bulunmaktadır. Farklı çeşitlerdeki bu lokumların tabi ki içeriğinde kullanılan malzeme çeşitleri kişilerde oldukça büyük faydalar içermektedir. Öyle ki tatlı amacı ile tüketilen birçok lokum, aslında kişi farkında olmasa bile insan vücudunda çok büyük faydalara neden olmaktadır. Bu nedenle sizler de kaliteli olan lokumlardan yiyerek birçok faydadan yararlanabilirsiniz. Lokum içerisinde başta Antep fıstığı olmak üzere ceviz, fındık ve daha birçok ek malzeme kullanılmaktadır. Bu malzemelerde lokumun yanı sıra insanlarda farklı faydaları meydana getirmektedir. Lokum, birçok farklı çeşitte bulunduğu için bazı çeşitleri evlerde de oldukça yaygın olarak yapılabilmektedir. Bu nedenle sizlerde bu lokumları evlerinizde kolayca yapabilirsiniz.

Bugüne kadar yapılmış olan lokumların birçoğu küp şekillerinde görülmektedir.
Küp şeklinde görülen lokumların üzeri ise genellikle pudra şekeri ile kaplanmaktadır. Aslında birçok insan bu pudra şekerinin kullanılma nedenini tat ve lezzet katmak olarak düşünmektedir. Aslında bu durum hiç de öyle değildir. Lokumlar üzerinde kullanılan pudra şekerleri, lokumlar üzerine herhangi bir toz gelmemesini sağlamaktadır. Böylece şekerli olan lokumlar servis yapılırken ya da diğer zamanlarda lokumlar havadaki tozları çekmez. Bu durumda aslında hijyen açısından son derece önemlidir. Bazı lokumlarda ise aslında bu işlem pudra şekeri ile değil de Aynı görevi gören ve aynı zamanda farklı lezzetler katan Hindistan cevizi ile sağlanmaktadır. Lokum ilk olarak 1777 yılında Osmanlıda Hacı Bekir Efendi tarafından üretilmeye başlanmıştır. Bu nedenle Türklere özgü bu lezzet genellikle Hacı Bekir Lokumu olarak bilinmektedir. Günümüzde İlk zamanlarda yapılan bazı lokum türleri hala ilk özelliklerini koruyarak yapılabilmektedir. Eskilerde ilk olarak Osmanlıda üretilen lokumlar İngilizler tarafından kendi ülkelerine götürmüşler ve kısa bir sürede hızla yayılma durumları gözlenmiştir. Günümüzde Bulgaristan, Kuzen Amerika, Brezilya ve İngiltere'de yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Böylesine yaygın olarak insanların tükettikleri lokumun aslında ilk üretimi Osmanlı döneminde gerçekleşmiştir.

Lokum satışı hala ülkemizde oldukça aktif bir şekilde üretilerek yapılmaktadır. Birçok ülkeye ihraç edilen lokumlar hala eski zamanlardaki gibi mükemmel lezzetini koruyarak satılmaktadır. Lokum insan vücudunda birçok fayda sağlar. Bu faydalardan özellikle şunlar çok önemlidir;
  • Böbrek hastalıklarında lokum çok büyük etkiler yapmaktadır. Bu durumun nasıl gerçekleştiği ise birçok insanın merak konusu olsa da aslında cevap oldukça basittir. Lokum su, şeker ve nişastadan yapılmaktadır. Bu malzemeler içerisinde bulunan proteinler ise birçok farklı etkiler yaparak özellikle insan vücudunda böbrekler üzerinde etkiler yapmaktadır.
  • Lokum, insanlarda kan seviyesini arttırarak birçok problemin önüne geçmektedir.
  • İçerisinde bulunan karbonhidrat nedeni ile oldukça besleyici bir özellik göstermektedir. Bu nedenle özellikle kilo almak isteyen kişiler vücutları için gerekli olan karbonhidratı sağlayarak çok daha hızlı bir şekilde kilo alabilirler. Bu durumun yanı sıra tüketilen karbonhidrat kişilerde muhteşem bir enerji etkisi göstermektedir.
  • İnsanlarda görülen çıban sorununda birçok etkiler yapmaktadır. Tıbbi olarak tedavisi zor olan çıban sorununa tıbbi uygulamaların yanı sıra bu gibi doğal tedaviler yapabilirsiniz.
21.01.2024 17:31:29
Lokum ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lokum Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Lokum"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Lokum Kaç Kalori?

Lokum kaç kalori, kalorisinin hemen hemen tümü şekerden gelmektedir buna bağlı olarak tüketiminden kaçınılmalıdır. Tahmini 10 gram, meydana gelen bir ad...
Devamını Oku

Kuş Lokumu

Kuş lokumu, lokumun farklı türlerinden biridir. Burada bu lokum türü hakkında bilgiler verilecektir. Lokum karbonhidrat ağırlıklı bir besin ortaya çıktığı iç...
Devamını Oku

Lokum Çeşitleri

Lokum çeşitleri, Lokum, su, nişasta, şeker, sitrik asit ve gıda boyası ya da aromadan yapılır. Genel olarak lokum yapımında şöyle bir yol izlenmektedir. Önce...
Devamını Oku

Muhallebili Lokum Tarifi

Muhallebili Lokum; Sütlü tatlılar genellikle süt, şeker, nişasta veya un karışımı ile yapılır. Ülkemizde sütlü tatlı denilince aklımıza ilk gelen muhall...
Devamını Oku

Lokum Nasıl Yapılır

Lokum nasıl yapılır, lokum üreten işletmelerde lokum yapımında belirli bir yol takip edilir. Şeker öncelikle çözüneceği su miktarıyla kazanda karıştırılarak ...
Devamını Oku

Hindistan Cevizli Lokum

Hindistan Cevizli Lokum; ülkemizde toplum olarak çay ile tüketmek için birçok lezzetli ürünleri çayın yanında aramaktayız. Belirtmek gerekirse günümüzde çalı...
Devamını Oku

Aşk Lokumu

Aşk Lokumu, Genel olarak kimsenin yapmadığı ve yapmaktan çekindiği bir tatlı türü olmaktadır. Fakat yapıldığı zaman zevkle yapılan ve yenildikçe yenilen ağız...
Devamını Oku

Kaymaklı Lokum

Kaymaklı lokum, su, şeker, nişasta, kuru ya da kurutulmuş meyveler ve gibi maddelerin ilavesiyle tekniğine uyumlu model yapılan ananesel bir tatlıdır. L...
Devamını Oku

Evde Lokum Yapımı

Evde lokum yapımı, lokum Anadolu'da 15. Yüzyıldan bu yana bilinen bir besindir. Osmanlıca kelime anlamı boğaz rahatlatan olan lokum her dönem severek tüketil...
Devamını Oku

Haşhaşlı Lokum

Haşhaşlı lokum sabah kahvaltılarında sofralara eşlik eden ayrı bir lezzettir. Bu lezzet içerisinde kullanılan haşhaşın da etkisiyle herkesi kendine hayr...
Devamını Oku

Paşa Lokumu

Paşa lokumu, ya da yalancı afyon lokumu özellikle sıcak yaz günlerinde serin serin iyi gidecektir. Salıklı ve çok tatlıdır. Çocuklarınızın çok seveceği bir t...
Devamını Oku

Gül Lokumu

Gül Lokumu, Osmanlıcada ul-hulküm yani boğazı rahatlatan kelimesinden türediği rivayet edilir.17. Yüzyılda Osmanlı imparatorluğu sınırları içerisinde yaygınl...
Devamını Oku

Fındıklı Lokum

Fındıklı lokum, ülkemiz denilence akla iştirak eden lezzetlerden birisidir. Türk lokumunun lezzeti dünyaca ünlüdür ve bizzat ismiyle anılır. Turkish Del...
Devamını Oku

Lokum Tatlısı

Lokum Tatlısı, Osmanlılar şekerle geç tanıştılar fakat Anadolu topraklarının ve Osmanlı sarayının vazgeçilmezleri arasına kısa zamanda girdi. Şerbetler, helv...
Devamını Oku

Krem Şantili Lokumlu Kurabiye

Krem şantili lokumlu kurabiye, Krem şantili lokumlu kurabiye kurabiye çeşitleri arasında belki de en sıra dışı olanıdır. İçinden sürpriz olarak lokum çıkması...
Devamını Oku

Sadrazam Lokumu

Sadrazam lokumu, adı üzerinde gerçekten sadrazamlara layık bir lezzettir. Bunu evinizde kendiniz de kolayca hazırlayabilirsiniz. Özel günlerde, çocuklarınız ...
Devamını Oku

Saray Lokumu

Saray Lokumu, Merhaba arkadaşlar! bu yazımda sizlere saray lokumu tarifi vereceğim. Saray lokumunu farklı isimlerle de biliyor olabilirsiniz çünkü saray...
Devamını Oku

Fıstıklı Lokum

Fıstıklı lokum, herkesin ağız tadına hitap eden ve lokumun adını aldığı fıstığın oluşturduğu ayrı bir lezzeti bizlere sunan eşsiz bir lezzettir. Bu lokum ann...
Devamını Oku

Şehzade Lokumu

Şehzade Lokumu, Eskilerden kalan iyi bir tarifi daha sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kalabalık konuklara verilebilecek bereketli bir yaş pasta tarifidir, ...
Devamını Oku

Kakaolu Sarma Lokum

Kakaolu sarma lokum, birçok kişi tarafından bilinen tatlılardan biridir. Ülkemizde bulunan lokum türlerinden biri olan bu lokumun farkı evlerde de yapılabilm...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Lokum Kaç Kalori?
Kuş Lokumu
Lokum Çeşitleri
Muhallebili Lokum Tarifi
Lokum Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
lokum imalatı eğitimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024