Lokum Nasıl Yapılır

Lokum nasıl yapılır, lokum üreten işletmelerde lokum yapımında belirli bir yol takip edilir. Şeker öncelikle çözüneceği su miktarıyla kazanda karıştırılarak kaynatılır. Bir kabın içinde sitrik asit az suyla birlikte çözdürülür. Kalan su ile nişasta eritilir. Bu nişasta ve sitrik asit, kazandaki şekerli karışıma ilave edilir ve kaynatılmaya devam edilir.
Bu belirli bir kıvam aldığında yani parmaklara yapışacak, şeklini koruyabilecek kıvama geldiğinde ocaktan alınarak, nişastalı olan kalıplara dökülür. Bu şekilde lokum 12-24 saat arası bekletilir. Daha sonradan pudra şekeri, Hindistan cevizi gibi malzemeler bunun üzerine dökülerek, belirli büyüklükte kesilir. Ardından yine Hindistan cevizi ya da pudra şekeri ile bulanır ve ambalajlanma aşamasına geçilir. Lokum genel olarak bu yollar takip edilerek üretilir. Ancak bunun için bazı konulara dikkat edilmelidir. Bunların başında imalathanenin hijyen kurallarına uygun olması gelir. Bu sağlanmadığı sürece lokum üretimine başlanmamalıdır. Bu hijyen koşulları arasında lokum yapımında kullanılacak malzemelerin sağlığa zararlı olmaması, kaliteli olması, hammaddelerin stoklanması uygun koşullarda olması gelir.

Lokum üretimde kullanılan hammaddeler


Toz şeker: bu malzeme lokum yapımında oldukça önemlidir. Geçmişte 18. Yüzyıldan itibaren, su bağlayıcı ve doku yapıcı olarak şeker kullanılmaktadır.

Su: Lokum yapımında kaliteyi etkileyen malzemelerden birisi sudur.
Kireçsiz olan suyun lokumu kaliteli yaptığına, kireci fazla olan suyu ise lokumun yapısını bozduğu düşünülür. Bunun yanında suyun miktarı da lokum yapımında önemlidir. Fazla suyla pişirilen lokum daha parlak, az suyla pişenler de daha mat olur. Suyun miktarı nişastanın jelatinizasyonu açısından önemlidir.

Nişasta: Lokum yapımında kullanılan temel malzemeler arasında nişasta da bulunmaktadır. Suyla karıştırılan nişasta ısıtılır ve jelatinizasyonu yapılır. Lokumda kalite açısından yüzey parlaklığı, doku, saydamlık bu jelatizasyon yardımıyla sağlanır. Nişastanın türü bunun kalitesini etkiler. Bu nedenle genellikle yüksek miktarda amiloz içeren mısır nişastası lokum yapımında kullanılır.

Sitrik asit: Lokum yapımında kullanılan sitrik asit oranı pişirme tekniğine göre değişir.

Gıda katkı maddeleri: Lokumda elde edilen renk, koku veren katkı maddeleri ile kuru meyveler bu maddeler arasında yer alır. Bunlar tüketicilerin tercihlerine göre belirlenir ve kullanılır.

Lokum yapımındaki aşamalar


Ön hazırlık aşaması: Burada gereken tüm hijyen kuralları kontrol edilir.

Pişirme: Lokum yapımında kullanılan pişirme teknikleri 2 türlüdür. Açık kazanda pişirme ve basınçta pişirme tekniği kullanılır. Açık kazanda maksimum 125 derecede, yaklaşık 2-2,5 saat pişirilir ya da basınçla lokum daha kısa sürede pişirilir. Basınçla pişirme yönteminde lokum için daha az miktarda asitte kullanılır.

Dökme ve kalıplama aşaması: Lokum yapımında kalıplama tavalarının ve nişastanın önemi büyüktür. Lokum pişirmeden sonra kalıba dökülmeden nişasta serpilmektedir. Bunun üstüne lokum dökülür. Bu sayede lokum kalıpların şeklini alır.

Soğuma aşaması: Lokumların istenen tada ve şekle gelmesi için, belirli aşamada soğuması gerekir. Bu süre ortalama 12-24 saat arasıdır. Bu süre ortamın ısısına göre değişir.

Kesme aşaması: Soğumuş olan lokum kalıplardan çıkarılır. Kesme tezgâhında Hindistan cevizi ya da pudra şekeri ile bulanarak, bıçakla ya da kesme makinesi ile kesilir.

Paketleme aşaması: bu aşamada kesilmiş olan lokumlar uygun kutulara yerleştirilerek paketlenir. Genellikle 5 kg ağırlığındaki paketlerle iç tüketime sunulur. Paketlerin içi yapışmayı önleyici malzemeden üretilir. Ayrıca her kat lokumun arasına ambalaj malzemesi yerleştirilir.
19.01.2024 21:39:09
Lokum Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lokum Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Lokum Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Lokum Kaç Kalori?

Lokum kaç kalori, kalorisinin hemen hemen tümü şekerden gelmektedir buna bağlı olarak tüketiminden kaçınılmalıdır. Tahmini 10 gram, meydana gelen bir ad...
Devamını Oku

Kuş Lokumu

Kuş lokumu, lokumun farklı türlerinden biridir. Burada bu lokum türü hakkında bilgiler verilecektir. Lokum karbonhidrat ağırlıklı bir besin ortaya çıktığı iç...
Devamını Oku

Lokum Çeşitleri

Lokum çeşitleri, Lokum, su, nişasta, şeker, sitrik asit ve gıda boyası ya da aromadan yapılır. Genel olarak lokum yapımında şöyle bir yol izlenmektedir. Önce...
Devamını Oku

Muhallebili Lokum Tarifi

Muhallebili Lokum; Sütlü tatlılar genellikle süt, şeker, nişasta veya un karışımı ile yapılır. Ülkemizde sütlü tatlı denilince aklımıza ilk gelen muhall...
Devamını Oku

Hindistan Cevizli Lokum

Hindistan Cevizli Lokum; ülkemizde toplum olarak çay ile tüketmek için birçok lezzetli ürünleri çayın yanında aramaktayız. Belirtmek gerekirse günümüzde çalı...
Devamını Oku

Lokum

Lokum, çok eski zamanlardan beri insanların severek tükettiği şekerlerden biridir. Lokumun tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. İlk olarak bir padişa...
Devamını Oku

Aşk Lokumu

Aşk Lokumu, Genel olarak kimsenin yapmadığı ve yapmaktan çekindiği bir tatlı türü olmaktadır. Fakat yapıldığı zaman zevkle yapılan ve yenildikçe yenilen ağız...
Devamını Oku

Kaymaklı Lokum

Kaymaklı lokum, su, şeker, nişasta, kuru ya da kurutulmuş meyveler ve gibi maddelerin ilavesiyle tekniğine uyumlu model yapılan ananesel bir tatlıdır. L...
Devamını Oku

Evde Lokum Yapımı

Evde lokum yapımı, lokum Anadolu'da 15. Yüzyıldan bu yana bilinen bir besindir. Osmanlıca kelime anlamı boğaz rahatlatan olan lokum her dönem severek tüketil...
Devamını Oku

Haşhaşlı Lokum

Haşhaşlı lokum sabah kahvaltılarında sofralara eşlik eden ayrı bir lezzettir. Bu lezzet içerisinde kullanılan haşhaşın da etkisiyle herkesi kendine hayr...
Devamını Oku

Paşa Lokumu

Paşa lokumu, ya da yalancı afyon lokumu özellikle sıcak yaz günlerinde serin serin iyi gidecektir. Salıklı ve çok tatlıdır. Çocuklarınızın çok seveceği bir t...
Devamını Oku

Gül Lokumu

Gül Lokumu, Osmanlıcada ul-hulküm yani boğazı rahatlatan kelimesinden türediği rivayet edilir.17. Yüzyılda Osmanlı imparatorluğu sınırları içerisinde yaygınl...
Devamını Oku

Fındıklı Lokum

Fındıklı lokum, ülkemiz denilence akla iştirak eden lezzetlerden birisidir. Türk lokumunun lezzeti dünyaca ünlüdür ve bizzat ismiyle anılır. Turkish Del...
Devamını Oku

Lokum Tatlısı

Lokum Tatlısı, Osmanlılar şekerle geç tanıştılar fakat Anadolu topraklarının ve Osmanlı sarayının vazgeçilmezleri arasına kısa zamanda girdi. Şerbetler, helv...
Devamını Oku

Krem Şantili Lokumlu Kurabiye

Krem şantili lokumlu kurabiye, Krem şantili lokumlu kurabiye kurabiye çeşitleri arasında belki de en sıra dışı olanıdır. İçinden sürpriz olarak lokum çıkması...
Devamını Oku

Sadrazam Lokumu

Sadrazam lokumu, adı üzerinde gerçekten sadrazamlara layık bir lezzettir. Bunu evinizde kendiniz de kolayca hazırlayabilirsiniz. Özel günlerde, çocuklarınız ...
Devamını Oku

Saray Lokumu

Saray Lokumu, Merhaba arkadaşlar! bu yazımda sizlere saray lokumu tarifi vereceğim. Saray lokumunu farklı isimlerle de biliyor olabilirsiniz çünkü saray...
Devamını Oku

Fıstıklı Lokum

Fıstıklı lokum, herkesin ağız tadına hitap eden ve lokumun adını aldığı fıstığın oluşturduğu ayrı bir lezzeti bizlere sunan eşsiz bir lezzettir. Bu lokum ann...
Devamını Oku

Şehzade Lokumu

Şehzade Lokumu, Eskilerden kalan iyi bir tarifi daha sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kalabalık konuklara verilebilecek bereketli bir yaş pasta tarifidir, ...
Devamını Oku

Kakaolu Sarma Lokum

Kakaolu sarma lokum, birçok kişi tarafından bilinen tatlılardan biridir. Ülkemizde bulunan lokum türlerinden biri olan bu lokumun farkı evlerde de yapılabilm...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Lokum Kaç Kalori?
Kuş Lokumu
Lokum Çeşitleri
Muhallebili Lokum Tarifi
Lokum Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
lokum imalatı eğitimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024