Kaymaklı Lokum

Kaymaklı lokum, su, şeker, nişasta, kuru ya da kurutulmuş meyveler ve gibi maddelerin ilavesiyle tekniğine uyumlu model yapılan ananesel bir tatlıdır. Lokum, 15. Asırdan itibaren Anadolu'da yapılmaya başlanmıştır. Bugün dünya çapında Türk lokumu çok fazla miktarda özel bir yere sahip tatlı model bilinmektedir. Anadolu'ya Persler'den geçtiği düşünülmektedir.

Kaymaklı lokumun hakkında


İki buçuk kilo toz şekeri olması gerektiği kadar su ile kıvamlıca kestirin, su ve şeker kaynarken ortaya gelen köpüğü alın. Kıvamını bulup bulmadığını tanımlamak amaçlı şekerden ufak bir parçayı tabağa damlatıp soğuyunca parmağınızı bastırın. Parmağınızı tabaktan kaldırınca macun gibi oluncaya kadar tekrardan kaynamağa bırakınız. 250 gram çok fazla miktarda ince beyaz nişastayı sıcak olmayan su ile ayran koyulukta iyice karıştırın, temiz bir astardan süzün, şekeri karıştırarak ve azar azar akıtarak yediriniz. Sonra 10 gram kadar krem tartarı katarak ağaç kepçe ile kıvama gelinceye kadar karıştırınız. İndireceğinize uzak olmayan 1/2 çekirdek miski gül suyu ile ezip içerisine katınız ve birden çok defa karıştırıp ateşten indiriniz. Çok kıtır ve kokusuz badem yağıyla yağlanmış 2 tepsiye bölüştürerek döküp soğumaya bırakınız. Birini öncesinde şeker ve nişasta karışımının içerisine alıp, altını ve yanlarını unladıktan sonra kaymağı üstüne döşemeli, diğerini de üstüyle kenarlarını unlayıp takımıyla çevirmeli. Lokum büyüklüğünde keserek servise sunmalı.

Not: Kaymaklı lokumu, kaymağını ekşitmeden yiyecek gereklidir.

Farklı bir tarif


Lokum, 2 adet orta büyüklükte standart lokum 1,5 meyvenin kalorisine sahiptir. Kalorisinin hemen hemen tümü şekerden gelmektedir buna bağlı olarak tüketiminden kaçınılmalıdır. 15. Asırda nişasta ve arıtılmış şeker olmadığından bal ve pekmez ile yapılan lokum, 17. Asırdan sonra şeker ile yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde yediğimiz lokum ile o aşama yapılan lokum içinde tat ve biçim farkı bu sebeple vardır. O dönemlerde ilk model sıhhat amaçlı yapılmıştır. Boğaz ağrısı, böbrek hastalıkları, yara ve çıbanlar da kullanılmıştır. Her geçen gün ilave eden kuru yemişler ve gül suyu ile sarayların en kıymetli tatlısı olmuştur. Ananesel model profesyonel çırak ilişkisi ile günümüze kadar gelen bir zanaat model onay edilmiştir.

Gerekli Malzemeleri


2 su bardağı toz şeker.

2 yiyecek kaşığı nişasta.

Nohut tanesi kadar krem tartar ve Hindistan cevizi.

Arzuya yönelik fındık, fıstık ya da gül suyu ek edilebilir.

Şekeri derince bir tencere içine koyarak 2 su bardağı su ile kaynatınız. Krem tartarı suda eritin ve karışıma ekleyin. Karışım kaynarken, üzerinde durumda olan köpükleri bir kâğıt ile toplayınız.

Un, şeker ve süt iyice karıştırılarak muhallebi göz, göz olana kadar iyice pişiriniz. Pişirdikten sonra vanilya ve tereyağını ekleyip, 10 dk mikser ile karıştırınız. Böylece lokum için muhallebiyi hazırlamış olursunuz. Fırın tepsisi zemininde boşluk bırakmadan Hindistan cevizini yerleştiriniz. Sonrasında üstüne yavaşça ve iyice fazlasıyla dikkatli davranarak muhallebiyi seriniz. Sonrasında soğumaya bırakabilirsiniz. İyice soğumasının sonrasında bir su bardağı sütü ve çırpmış olduğunuz krem şantiyi, tatlının üstüne iyice yayıp, cevizleri serpiniz. İşlemlerinin sonrasında da lokumu 2 ile 3 saat içinde buzdolabında dinlendirmeye bırakınız. Sonrasında afiyetle yiyebilirsiniz. Lokum amaçlı açıkçası fazla miktarda uğraşmıyorsunuz. Evinizde lokumunu yapmanız esasında çok fazla miktarda ek olarak sıhhatli diyebiliriz. Hem bir maliyet ile ilgili da sizlere sorunlar çıkartmıyor. Yaptığınız lokumu yediğiniz zaman, uğraşınız için pişman olmayacak ve pozitif tepkilerle karşılaşacaksınız.
19.01.2024 22:39:01
Kaymaklı Lokum ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kaymaklı Lokum Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kaymaklı Lokum"
Kaymaklı lokumun hakkında bu hangi dille kim tarafindan yazilmis? İki buçuk kilo toz şekeri olması gerektiği kadar su ile kıvamlıca kestirin Çok kıtır ve kokusuz badem yağı ne demek? bu nasil bir dil? afrika ya da eskimo dilinden Turkceye google translate kullanarak mi cevirdiniz? Lokum amaçlı açıkçası fazla miktarda uğraşmıyorsunuz. Evinizde lokumunu yapmanız esasında çok fazla miktarda ek olarak sıhhatli diyebiliriz. bu yaziyi buraya eklerken okudugunuzu siz anladiniz mi?
resat . 23.01.2018

Lokum Kaç Kalori?

Lokum kaç kalori, kalorisinin hemen hemen tümü şekerden gelmektedir buna bağlı olarak tüketiminden kaçınılmalıdır. Tahmini 10 gram, meydana gelen bir ad...
Devamını Oku

Kuş Lokumu

Kuş lokumu, lokumun farklı türlerinden biridir. Burada bu lokum türü hakkında bilgiler verilecektir. Lokum karbonhidrat ağırlıklı bir besin ortaya çıktığı iç...
Devamını Oku

Lokum Çeşitleri

Lokum çeşitleri, Lokum, su, nişasta, şeker, sitrik asit ve gıda boyası ya da aromadan yapılır. Genel olarak lokum yapımında şöyle bir yol izlenmektedir. Önce...
Devamını Oku

Muhallebili Lokum Tarifi

Muhallebili Lokum; Sütlü tatlılar genellikle süt, şeker, nişasta veya un karışımı ile yapılır. Ülkemizde sütlü tatlı denilince aklımıza ilk gelen muhall...
Devamını Oku

Lokum Nasıl Yapılır

Lokum nasıl yapılır, lokum üreten işletmelerde lokum yapımında belirli bir yol takip edilir. Şeker öncelikle çözüneceği su miktarıyla kazanda karıştırılarak ...
Devamını Oku

Hindistan Cevizli Lokum

Hindistan Cevizli Lokum; ülkemizde toplum olarak çay ile tüketmek için birçok lezzetli ürünleri çayın yanında aramaktayız. Belirtmek gerekirse günümüzde çalı...
Devamını Oku

Lokum

Lokum, çok eski zamanlardan beri insanların severek tükettiği şekerlerden biridir. Lokumun tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. İlk olarak bir padişa...
Devamını Oku

Aşk Lokumu

Aşk Lokumu, Genel olarak kimsenin yapmadığı ve yapmaktan çekindiği bir tatlı türü olmaktadır. Fakat yapıldığı zaman zevkle yapılan ve yenildikçe yenilen ağız...
Devamını Oku

Evde Lokum Yapımı

Evde lokum yapımı, lokum Anadolu'da 15. Yüzyıldan bu yana bilinen bir besindir. Osmanlıca kelime anlamı boğaz rahatlatan olan lokum her dönem severek tüketil...
Devamını Oku

Haşhaşlı Lokum

Haşhaşlı lokum sabah kahvaltılarında sofralara eşlik eden ayrı bir lezzettir. Bu lezzet içerisinde kullanılan haşhaşın da etkisiyle herkesi kendine hayr...
Devamını Oku

Paşa Lokumu

Paşa lokumu, ya da yalancı afyon lokumu özellikle sıcak yaz günlerinde serin serin iyi gidecektir. Salıklı ve çok tatlıdır. Çocuklarınızın çok seveceği bir t...
Devamını Oku

Gül Lokumu

Gül Lokumu, Osmanlıcada ul-hulküm yani boğazı rahatlatan kelimesinden türediği rivayet edilir.17. Yüzyılda Osmanlı imparatorluğu sınırları içerisinde yaygınl...
Devamını Oku

Fındıklı Lokum

Fındıklı lokum, ülkemiz denilence akla iştirak eden lezzetlerden birisidir. Türk lokumunun lezzeti dünyaca ünlüdür ve bizzat ismiyle anılır. Turkish Del...
Devamını Oku

Lokum Tatlısı

Lokum Tatlısı, Osmanlılar şekerle geç tanıştılar fakat Anadolu topraklarının ve Osmanlı sarayının vazgeçilmezleri arasına kısa zamanda girdi. Şerbetler, helv...
Devamını Oku

Krem Şantili Lokumlu Kurabiye

Krem şantili lokumlu kurabiye, Krem şantili lokumlu kurabiye kurabiye çeşitleri arasında belki de en sıra dışı olanıdır. İçinden sürpriz olarak lokum çıkması...
Devamını Oku

Sadrazam Lokumu

Sadrazam lokumu, adı üzerinde gerçekten sadrazamlara layık bir lezzettir. Bunu evinizde kendiniz de kolayca hazırlayabilirsiniz. Özel günlerde, çocuklarınız ...
Devamını Oku

Saray Lokumu

Saray Lokumu, Merhaba arkadaşlar! bu yazımda sizlere saray lokumu tarifi vereceğim. Saray lokumunu farklı isimlerle de biliyor olabilirsiniz çünkü saray...
Devamını Oku

Fıstıklı Lokum

Fıstıklı lokum, herkesin ağız tadına hitap eden ve lokumun adını aldığı fıstığın oluşturduğu ayrı bir lezzeti bizlere sunan eşsiz bir lezzettir. Bu lokum ann...
Devamını Oku

Şehzade Lokumu

Şehzade Lokumu, Eskilerden kalan iyi bir tarifi daha sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kalabalık konuklara verilebilecek bereketli bir yaş pasta tarifidir, ...
Devamını Oku

Kakaolu Sarma Lokum

Kakaolu sarma lokum, birçok kişi tarafından bilinen tatlılardan biridir. Ülkemizde bulunan lokum türlerinden biri olan bu lokumun farkı evlerde de yapılabilm...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Lokum Kaç Kalori?
Kuş Lokumu
Lokum Çeşitleri
Muhallebili Lokum Tarifi
Lokum Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
lokum imalatı eğitimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024