{ "title": "Saray Lokumu", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/saray-lokumu.jpg", "date": "19.01.2024 10:15:08", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Saray Lokumu, Merhaba arkadaşlar! bu yazımda sizlere saray lokumu tarifi vereceğim. Saray lokumunu farklı isimlerle de biliyor olabilirsiniz çünkü saray lokumu saray sarması, sultan sarması, Paşa lokumu ya da Paşa sarması olarak da bilinmektedir. Saray lokumu hafif ve lezzetli bir sütlü tatlı tarifi olmanın yanı sıra özellikle de misafirlere Türk kahvesinin yanında ya da aperatif olarak ikram edebileceğiniz oldukça lezzetli ve hazırlaması kolay bir tatlı tarifidir. Bu tarifi sade ya da kakaolu hazırlayabileceğiniz gibi damak zevkinize göre kivi ya da muz gibi meyvelerle de hazırlayabilir ve üzerini Hindistan cevizi yerine çeşitli meyvelerle de süsleyebilirsiniz. Benim çok beğenerek yaptığım ve sağlıklı, hafif ve sütlü bir tatlı olmasından dolayı çocuklarıma da güvenle yedirebildiğim saray lokumunu umarım sizler de en az benim kadar beğenirsiniz ve işte sizler için yazdığım saray lokumu tarifi.

Saray Lokumu İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Saray Lokumu Nasıl Yapılır?

Saray lokumunun muhallebisini hazırlamak için ilk olarak, orta boy bir tencereyi ocağa alıp, tencerenin içerisine önceden oda sıcaklığında bekletilmiş olan katı yağı koyulur ve ocağın altı yakılır. Tenceredeki katı yağ orta ateşte kokusu iyice gidene kadar kavrulur. Katı yağın kokusu tamamen çıktıktan sonra, tencereye sırasıyla 1,5 su bardağı şeker, 1 paket vanilya koyulur ve üzerine 1 litre süt yavaş yavaş eklenir. Süt eklenirken ve malzemeler muhallebi kıvamını alana dek topaklanmaması için iyice karıştırılarak pişirilir ve kaynamaya başlayıp göz göz olunca ocaktan alınarak bir kenara bırakılır. Daha sonra, büyük boy bir tepsi alınır ve içine her yerine eşit gelecek şekilde Hindistan cevizi serpilir. Ardından, bir kenara bırakılmış olan muhallebi tepsiye, Hindistan cevizlerinin üzerine yayılır ve bir kenara alınarak soğuması beklenir. Bir kenarda soğumaya bırakılan muhallebinin iyice soğuyup, kıvamına gelebilmesi için tepsi buzdolabına alınır ve yaklaşık 2 saat buzdolabında bekletilir. Muhallebi iyice soğuduktan sonra, tepsi buzdolabından çıkartılır. Son olarak, üzerine tekrar Hindistan cevizi eşit bir şekilde serpilir ve muhallebi ince şeritler halinde kesildikten sonra dilimlenen şeritler tek tek alınıp, rulo olacak şekilde sarılır. Sarılan rulolar tekrar Hindistan cevizine bulanır ve her birinin üzerine tek tek badem batırılıp, servis tabağına alınarak servis edilir.

Not: Eğer vaktiniz varsa saray lokumunu bir gece öncesinden hazırlayıp, buzdolabında bekletmeniz, saray lokumunun lezzetini daha da arttıracaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }