{ "title": "Padişah Lokumu", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/padisah-lokumu.jpg", "date": "20.01.2024 03:36:20", "author": "osman Karakaya", "article": [ { "article": "Padişah Lokumu, Osmanlıdan günümüze kadar gelen tatlılardan biridir. Osmanlı da çok güzel bir yemek kültürü vardı. Tabi bu yemek kültürü günümüze kadar gelmiştir. Yemekleri ve hoşafı çok meşhurdu. Bunun yanı sıra tatlıları çok meşhurdu. Tabi tatlılar ve etli yemekler genelde hanedan mensuplarına yapılan özel yemeklerdi. Bunlardan biri de padişah lokumudur. Osmanlıda ise padişah lokumunun bir diğer adı ise saray sarmasıdır. Adının bu olma nedeni ise saraylar da ve padişahlara yapılıyor olmasıdır.

Evet günümüze kadar gelen bu tatlı çok yapılan tatlılar arasındadır. Birçok evde ve sofralarda yapılır. Tadı oldukça güzel ve lezzetli olan bir tatlıdır. Malzemesi az ve basit olan bu tatlının yapılışı biraz beceri ister. Bu tatlıyı yaptığınız zaman vazgeçemeyeceğiniz tatlılar listesinde olacaktır. Üstelik eve gelen konuklarınıza gönül rahatlığı ile sunacağınız bir tatlıdır. Benim iki çocuğum var ikisi de bu tatlıyı çok seviyor. Üstelik içinde süt ve ceviz olduğu için çocuklar için besleyici de oluyor. Şimdi büyüklü küçüklü herkesin severek tükettiği bu tatlıyı yapmaya başlayalım. Şimdiden hepinize afiyet olsun.

Padişah lokumu tarifi malzemeleri
Padişah Lokumu Nasıl Yapılır?

İlk önce sütü bir tencereye alalım, üzerine şekeri ilave edip ocağa alalım. Sonra unu da ekleyip çırpma teli ile çırparak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim. Kıvamına gelince yağını ve vanilyasını ekleyip bir taşıp daha kaynatalım. Muhallebi kıvamını almış olan tatlımızın altını kapatalım. Sonra geniş dikdörtgen bir tepsi alıp Hindistan cevizini her yerine yayalım. Sonra da üzerine tatlımızı dökelim. Her tarafına eşit bir şekilde yayalım. Soğuması için bir kenara alalım. Tatlımız soğurken bizde krem şantimizi hazırlamaya başlayalım.

Krem şantiyi derin bir kabın içerisinde mikser ile çırpalım. Kıvamına gelince soğuyan tatlının üzerine dökelim ve her yerine iyice yayalım. Bu şekilde 10 dakika kadar daha bekletelim. Sonra üzerine cevizleri ufalayıp serpelim. Daha sonra soğuyan tatlı iki parmak kalınlığında kesilir ve rulo yapılır. Rulo yaptığımız padişah lokumları servis tabağına dizilir. İsterseniz üzerini çikolata sos ile süsleyebilirsiniz. Evet lokumumuz hazır afiyet olsun.

Not: İsterseniz padişah lokumunu yaparken içine kakao ekleyerek de yapabilirsiniz.
" } ] }