{ "title": "Lokumlu Bisküvi", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/Lokumlu-Biskuvi-47.jpg", "date": "19.01.2024 18:42:43", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Lokumlu bisküvi, Damakta bıraktığı tat, yutarken boğazı rahatlatması lokuma yüzyıllarca aranan bir lezzet yapmıştır. Lokum, Osmanlı döneminde 15. Yüzyıldan beri üretildiği rivayet edilmektedir. 18. Yüzyılın sonlarında 1. Abdülhamid'in sert şekerlemelerin yanında ağızda kolay çiğnenen şekerleme istemesi üzerine bir şekerleme yarışması düzenlenmiş ve yarışmada Ali Muhiddin Hacı Bekir'in hazırladığı lokum beklenen özellikleri fazlasıyla karşıladığı için birinci seçilmiştir. Bu yarışmadan sonra lokumun popülaritesi artmış ve aranan bir tat olmuştur. Lokum, tüm dünyaya \"Türk Lokumu\" diye yayılmıştır. Günümüzde dünyanın muhtelif yerlerinde de lokum üretilmektedir.

Geleneksel Türk tatlısı lokumun içeriğinde su, nişasta ve şeker mutlaka; sitrik asit, potasyum bir tartarat ve tartarik asitten de birisi olacak şekilde yapılır. Bunların dışında isteğe göre meyve kuruları, fındık, antepfıstığı, ceviz, badem gibi gıda maddeleri ilave edilerek hazırlanır. Lokum, verilen şekli korumalı, ağızda yumuşaklık ve kayganlık hissi vermelidir.

Lokum misafire ikram için sunulan ikramların başından gelir. Sade tüketildiği gibi çeşitli yiyecek ve içeceklerle birlikte de tüketilmektedir. Lokum, Türkler tarafından en çok Türk kahvesinin yanında tüketile gelmiştir. Sade hazırlanan Türk kahvesinin acılığını lokumla kırmak, kahve-lokum aromasının verdiği tat için birlikte tüketilmektedir. Lokumun bir diğer tüketim şeklide bisküvilerdir.

Bisküvi üretimi ülkemizde yaygınlaştıktan sonra lokum ile tüketimi keşfedilmiştir. 1960'lar da keşfedilen lokumlu bisküvi 1990'lara kadar nişanlarda, düğünlerde ve mevlitlerde ikramların olmazsa olmazıydı. İki pötibör bisküvinin arasına sade lokum yayılarak sandviç biçiminde yapılıp tüketilir. İkisinin birlikte oluşturduğu tat farklı bir lezzettir. Lokum, birinci bisküvinin üstüne ince bir tabaka şeklinde yayılır. İkinci bisküvi de lokumun üstüne kapatılır. Lokumlu bisküvide lokumun mutlaka sade olması gereklidir. Bisküvi de mutlaka pötibör olmalıdır. Lokum sade olmazsa içindeki meyve ya da kuruyemiş parçaları bisküvinin kırılmasına sebep olur. Bisküvi de pötibör dışında bir bisküvi olursa bilinen tadı vermez.

" } ] }