{ "title": "Lokumlu Baklava", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/Lokumlu-Baklava-73.jpg", "date": "21.01.2024 18:41:03", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Lokumlu Baklava, Baklava çok eskiden bu yanan bilinmekte olan Türk hamur tatlılarından birisidir. Baklava Fatih devri mutfak defterlerinde dahi ismi vardır. Çok daha eskilere dayanan bu enfes şerbetli tatlının Türk mutfağında çok özel bir yere sahiptir. Baklava yapımında kullanılan un özlü ve en iyi türden olmalıdır. Un yoğrulmadan önce mutlaka ince elek ile elenmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken ikinci madde ise hamuru çok iyi yoğurup en iyi biçimde yufka açmaktır. Baklava yapımında kullanılacak olan en iyi yağ ise sade yağ çeşididir. Ama günümüzde oldukça pahalı olduğundan dolayı çoğu kişi sade yağ yerine margarin kullanmaktadır. Baklavanın içine konulacak olan diğer malzemelerde çok iyi olmalıdır. Özellikle de Anadolu kadınları çocukluklarında beri yufka açabilme yeteneğine sahiptirler. Bu yüzden evlerde mükemmel ve çeşitli birçok baklavalar yapmaktadırlar. Aslında yufka açmak çok kolaydır. Becerikli bir ev kadını sadece bir kez gördüğünde yufka açmasını öğrenir. Baklavalık açılan yufkalar kesinlikle nişasta kullanılarak açılmalıdır. Alınan bezeler küçük olmalıdır. Aldığınız bezeler ne kadar küçük olur ise hamurda bir o kadar kolay ve ince açılır. Bugün de sizler ile bilinen ve sık yapılan baklava çeşitlerinden daha farklı bir tarif olan lokumlu baklava yapacağız. Hadi bu enfes tarifi yapmaya başlayalım.

Lokumlu Baklava İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Şerbet için
Lokumlu Baklava Nasıl Yapılır?

Lokumlu baklava için öncelikle lokumları küçük, küçük doğrayın. Daha sonra baklavanın içini yapmaya geldi bunun için bir kabın içinde sıvı yağı, toz şekeri, kabartma tozu, yumurtayı, vanilyayı ve unun alarak çırpıcıdan geçirerek iyice karıştırın. Karışımın üstüne cevizi de ilave ederek yeniden karıştırın. Baklava yufkasından bir adet alın mutfak tezgâhı üstüne açın sonra küçük, küçük doğramış olduğunuz lokumları yufkanın üstüne serpin. Daha sonra yapmış olduğunuz iç harçtan kaşık ile yufkanın her tarafına eşit gelecek şekilde sürün. Bu işlemden sonra yufkayı rulo biçiminde sarın. Sardığınız yufkayı tam üç parmak olacak şekilde kesin. Tüm malzeme bitene dek aynı işlemi yapın biten yufkaları bitirdikten sonra da yağlamış olduğunuz tepsi içine dizin. Sonra tepsisinin üstüne de sıvı yağ gezdirin ve fırını tam yüz seksen dereceye getirerek tepsiyi fırına sürün. Üzerleri kızarana dek pişmeye bırakın. Sıra geldi baklavanın olmazsa olmazı olan şerbetini yapmaya bunun içinde bir tencere içine toz şeker ile suyu koyarak kaynatın. Kaynayan şerbetin içerisine limon suyunu sıkmayı unutmayın limon suyunu da sıkmış olduğunuz şerbeti tam dört, beş dakika daha kaynadıktan sonra ocakta indirin. Sonra baklavayı fırında alın ve şerbet sıcak baklava soğuk olacak şekilde ayarlayın ve tatlının şerbetini dökün. (Tatlı soğuyana kadar bekleyin şerbetini hemen dökmeyin.) Lokumlu baklava iyice soğuduktan sonra da servis tabaklarına alın.

Not: Arzuya göre baklavanın üstüne toz yeşil fıstık ile servis tabağını yanına kaymak koyarak servis eder iseniz tatlınız hem daha hoş görünür hem de toz yeşil fıstık sayesinde tatlının tadına tat katmış olursunuz.

Afiyet Olsun.
" } ] }