{ "title": "Lokum", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/lokum.jpg", "date": "21.01.2024 17:31:29", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Lokum, çok eski zamanlardan beri insanların severek tükettiği şekerlerden biridir. Lokumun tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. İlk olarak bir padişahın sert şekerlerden bıkması nedeni ile farklı etkinlikler düzenlenerek lokumun bulunması sağlanmıştır. Eski zamanlardan günümüze gelene kadar birçok şekilde geliştirilmiş olan lokum, günümüzde de çok yaygın olarak tüketilmektedir. Ülkemizde özellikle Karabük ilinin Safranbolu ilçesinde en çok üretilerek satılan lokumlar birçok insanın lokum yemesine vesile olmaktadır. Safranbolu lokumları hemen hemen ülkede birçok yerde bulunmaktadır. Diğer lokumların yanında Safranbolu lokumu muhteşem bir lezzet barındırmaktadır. Günümüzde birçok lokum çeşidi bulunmaktadır. Farklı çeşitlerdeki bu lokumların tabi ki içeriğinde kullanılan malzeme çeşitleri kişilerde oldukça büyük faydalar içermektedir. Öyle ki tatlı amacı ile tüketilen birçok lokum, aslında kişi farkında olmasa bile insan vücudunda çok büyük faydalara neden olmaktadır. Bu nedenle sizler de kaliteli olan lokumlardan yiyerek birçok faydadan yararlanabilirsiniz. Lokum içerisinde başta Antep fıstığı olmak üzere ceviz, fındık ve daha birçok ek malzeme kullanılmaktadır. Bu malzemelerde lokumun yanı sıra insanlarda farklı faydaları meydana getirmektedir. Lokum, birçok farklı çeşitte bulunduğu için bazı çeşitleri evlerde de oldukça yaygın olarak yapılabilmektedir. Bu nedenle sizlerde bu lokumları evlerinizde kolayca yapabilirsiniz.

Bugüne kadar yapılmış olan lokumların birçoğu küp şekillerinde görülmektedir. Küp şeklinde görülen lokumların üzeri ise genellikle pudra şekeri ile kaplanmaktadır. Aslında birçok insan bu pudra şekerinin kullanılma nedenini tat ve lezzet katmak olarak düşünmektedir. Aslında bu durum hiç de öyle değildir. Lokumlar üzerinde kullanılan pudra şekerleri, lokumlar üzerine herhangi bir toz gelmemesini sağlamaktadır. Böylece şekerli olan lokumlar servis yapılırken ya da diğer zamanlarda lokumlar havadaki tozları çekmez. Bu durumda aslında hijyen açısından son derece önemlidir. Bazı lokumlarda ise aslında bu işlem pudra şekeri ile değil de Aynı görevi gören ve aynı zamanda farklı lezzetler katan Hindistan cevizi ile sağlanmaktadır. Lokum ilk olarak 1777 yılında Osmanlıda Hacı Bekir Efendi tarafından üretilmeye başlanmıştır. Bu nedenle Türklere özgü bu lezzet genellikle Hacı Bekir Lokumu olarak bilinmektedir. Günümüzde İlk zamanlarda yapılan bazı lokum türleri hala ilk özelliklerini koruyarak yapılabilmektedir. Eskilerde ilk olarak Osmanlıda üretilen lokumlar İngilizler tarafından kendi ülkelerine götürmüşler ve kısa bir sürede hızla yayılma durumları gözlenmiştir. Günümüzde Bulgaristan, Kuzen Amerika, Brezilya ve İngiltere'de yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Böylesine yaygın olarak insanların tükettikleri lokumun aslında ilk üretimi Osmanlı döneminde gerçekleşmiştir.

Lokum satışı hala ülkemizde oldukça aktif bir şekilde üretilerek yapılmaktadır. Birçok ülkeye ihraç edilen lokumlar hala eski zamanlardaki gibi mükemmel lezzetini koruyarak satılmaktadır. Lokum insan vücudunda birçok fayda sağlar. Bu faydalardan özellikle şunlar çok önemlidir;
" } ] }