{ "title": "Lokum Tatlısı", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/lokum-tatlisi-sutlu.jpg", "date": "21.01.2024 10:04:27", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Lokum Tatlısı, Osmanlılar şekerle geç tanıştılar fakat Anadolu topraklarının ve Osmanlı sarayının vazgeçilmezleri arasına kısa zamanda girdi. Şerbetler, helvalar, lokumlar. Tatlılar tarih süresince Türk mutfak kültürünün en önemli tariflerinden biri olmuştur. \"Tatlı yiyelim tatlı konuşalım\", \"Tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır \" benzeri kültürümüzde yer edinmiş sözlerden de anlaşılacağı gibi tatlılar kültürümüzde mühim bir yere sahiptir. Mutfak kültürümüzde tatlıların bol ve çeşitli meydana geldiğini görürüz. Hamur tatlıları, meyve tatlıları, sütlü tatlılar, unlu tatlılar başlıca grupları oluşturmaktadır. Misafirlere sevilen bir tatlı ikramı, ev sahibinin kıymetini, konumunu artırır. Yaz ve kış da dahil olarak bütün mevsimlerde tatlı tüketilmektedir. Törenlerde ilke olarak, her işe 'Tatlı başla, tatlı bitir' biçimindedir. Bu kapsamda insanlar söz kesimi ve nişanlarda şerbetle işe başlamış, düğün töreni yemekleri de en güzel tatlılarla bitirilir. Rüyamızda tatlı görsek hep iyiye yorumlanır.

Sarayda yapılan en tanınmış şekerlemenin, huzurlu-i halkum adı verilen lokum tatlısı meydana geldiği anlaşılmaktadır. Huzurlu-i halkum Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde yalnızca padişahlara has olarak üretilirken zamanla piyasada yer alan şekercilere de imalat yetkisi verilmiş böylelikle milletin da bu şekerlemeyi tanımasına imkân tanınmıştır. Lokum tatlısı, asırlardır kültürümüzde yaşayan Türk tatlılarından yalnızca biridir. Tatlı, Osmanlı mutfağında et, pilav ve börek civarı önemliydi. Tatlısı olmayan bir sofra düşünülemezdi bile. Zengin evlerde, gündelik sofralarda kesinlikle bir çeşit tatlı bulunurdu. Ziyafetlerde ve bilhassa iftar sofralarında çeşit artardı. Helva, lokma, lokum tatlısı, kadayıf, zerde, aşure, muhallebi, sütlaç, pelte, elmasiye en fazla tüketilen tatlılar aralarında yer alırdı. Bilhassa da bundan tahmini olarak 10 sene öncesinde ülkemizde lokum kültürü çok daha çeşitli bir boyuttaydı. Ben küçüklükten bu yana lokum tatlısıyla büyüdüm ve oldukça da sıhhatli bir çocukluk yaşadım. İçerisinde kullanılan malzemelerden ötürü olsa sebep ki lokumun her türlüsünü çok çok severim. Geçenlerde bir arkadaşıma ziyarete gittiğimde bana ikram ettiği bir tatlıyı ilk kez gördüm ve tattım. Beni öyle ki çocukluğuma götüren ve tadının halen damağımda meydana geldiğini bahsetmek istediğim tatlı lokum tatlısı. İçerisinde lokumun bulunmadığı fakat tadının o enfes lokumlara benzediği bu tatlıyı sizde deneyin. Çoğu kez yaptığım bir tatlı haline gelen bu enfes tatlıyı sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Lokum Tatlısı Malzemeleri
Lokum Tatlısı Nasıl Yapılır?

Geniş bir tencerenin içine sütü ve şekeri koyun ve güzel bir biçimde karıştırın. Sonrasında bu karışım içine yavaş bir biçimde unu ilave edelim. Unu bir anda koymak karışımınızı topaklar bu yüzden topaklanmaması için çok yavaş koymanızı öneririm. Kıvama gelen karışımın içine margarini ek edin ve daha sonra geri kalan vanilyayı da ekleyerek karıştırın. Karışımınız iyice karıştıktan daha sonra altını kapatın ve ılımasını bekleyin. Bir taraftan geniş bir borcamın içine Hindistan cevizini dökün. Krem şantiyi hazırlayın ve dondurucuda bir süre soğutun. Hindistan cevizli borcamınızın içine muhallebiyi dökün ve üst kısmına krem şantinizi de ek edin. Kalan Hindistan cevizini de ek edin ve rulo halinde sararak bir süre dolapta bekletin. Sonrasında bir bıçak yardımıyla keserek servis edebilirsiniz.
" } ] }