{ "title": "Lokum Nasıl Yapılır", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/lokum-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 21:39:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Lokum nasıl yapılır, lokum üreten işletmelerde lokum yapımında belirli bir yol takip edilir. Şeker öncelikle çözüneceği su miktarıyla kazanda karıştırılarak kaynatılır. Bir kabın içinde sitrik asit az suyla birlikte çözdürülür. Kalan su ile nişasta eritilir. Bu nişasta ve sitrik asit, kazandaki şekerli karışıma ilave edilir ve kaynatılmaya devam edilir. Bu belirli bir kıvam aldığında yani parmaklara yapışacak, şeklini koruyabilecek kıvama geldiğinde ocaktan alınarak, nişastalı olan kalıplara dökülür. Bu şekilde lokum 12-24 saat arası bekletilir. Daha sonradan pudra şekeri, Hindistan cevizi gibi malzemeler bunun üzerine dökülerek, belirli büyüklükte kesilir. Ardından yine Hindistan cevizi ya da pudra şekeri ile bulanır ve ambalajlanma aşamasına geçilir. Lokum genel olarak bu yollar takip edilerek üretilir. Ancak bunun için bazı konulara dikkat edilmelidir. Bunların başında imalathanenin hijyen kurallarına uygun olması gelir. Bu sağlanmadığı sürece lokum üretimine başlanmamalıdır. Bu hijyen koşulları arasında lokum yapımında kullanılacak malzemelerin sağlığa zararlı olmaması, kaliteli olması, hammaddelerin stoklanması uygun koşullarda olması gelir.

Lokum üretimde kullanılan hammaddeler

Toz şeker: bu malzeme lokum yapımında oldukça önemlidir. Geçmişte 18. Yüzyıldan itibaren, su bağlayıcı ve doku yapıcı olarak şeker kullanılmaktadır.

Su: Lokum yapımında kaliteyi etkileyen malzemelerden birisi sudur. Kireçsiz olan suyun lokumu kaliteli yaptığına, kireci fazla olan suyu ise lokumun yapısını bozduğu düşünülür. Bunun yanında suyun miktarı da lokum yapımında önemlidir. Fazla suyla pişirilen lokum daha parlak, az suyla pişenler de daha mat olur. Suyun miktarı nişastanın jelatinizasyonu açısından önemlidir.

Nişasta: Lokum yapımında kullanılan temel malzemeler arasında nişasta da bulunmaktadır. Suyla karıştırılan nişasta ısıtılır ve jelatinizasyonu yapılır. Lokumda kalite açısından yüzey parlaklığı, doku, saydamlık bu jelatizasyon yardımıyla sağlanır. Nişastanın türü bunun kalitesini etkiler. Bu nedenle genellikle yüksek miktarda amiloz içeren mısır nişastası lokum yapımında kullanılır.

Sitrik asit: Lokum yapımında kullanılan sitrik asit oranı pişirme tekniğine göre değişir.

Gıda katkı maddeleri: Lokumda elde edilen renk, koku veren katkı maddeleri ile kuru meyveler bu maddeler arasında yer alır. Bunlar tüketicilerin tercihlerine göre belirlenir ve kullanılır.

Lokum yapımındaki aşamalar

Ön hazırlık aşaması: Burada gereken tüm hijyen kuralları kontrol edilir.

Pişirme: Lokum yapımında kullanılan pişirme teknikleri 2 türlüdür. Açık kazanda pişirme ve basınçta pişirme tekniği kullanılır. Açık kazanda maksimum 125 derecede, yaklaşık 2-2,5 saat pişirilir ya da basınçla lokum daha kısa sürede pişirilir. Basınçla pişirme yönteminde lokum için daha az miktarda asitte kullanılır.

Dökme ve kalıplama aşaması: Lokum yapımında kalıplama tavalarının ve nişastanın önemi büyüktür. Lokum pişirmeden sonra kalıba dökülmeden nişasta serpilmektedir. Bunun üstüne lokum dökülür. Bu sayede lokum kalıpların şeklini alır.

Soğuma aşaması: Lokumların istenen tada ve şekle gelmesi için, belirli aşamada soğuması gerekir. Bu süre ortalama 12-24 saat arasıdır. Bu süre ortamın ısısına göre değişir.

Kesme aşaması: Soğumuş olan lokum kalıplardan çıkarılır. Kesme tezgâhında Hindistan cevizi ya da pudra şekeri ile bulanarak, bıçakla ya da kesme makinesi ile kesilir.

Paketleme aşaması: bu aşamada kesilmiş olan lokumlar uygun kutulara yerleştirilerek paketlenir. Genellikle 5 kg ağırlığındaki paketlerle iç tüketime sunulur. Paketlerin içi yapışmayı önleyici malzemeden üretilir. Ayrıca her kat lokumun arasına ambalaj malzemesi yerleştirilir.
" } ] }