{ "title": "Lokum Nasıl Yapılır", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/lokum-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 21:39:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Lokum nasıl yapılır, lokum üreten işletmelerde lokum yapımında belirli bir yol takip edilir. Şeker öncelikle çözüneceği su miktarıyla kazanda karıştırılarak kaynatılır. Bir kabın içinde sitrik asit az suyla birlikte çözdürülür. Kalan su ile nişasta eritilir. Bu nişasta ve sitrik asit, kazandaki şekerli karışıma ilave edilir ve kaynatılmaya devam edilir. Bu belirli bir kıvam aldığında yani parmaklara yapışacak, şeklini koruyabilecek kıvama geldiğinde ocaktan alınarak, nişastalı olan kalıplara dökülür. Bu şekilde lokum 12-24 saat arası bekletilir. Daha sonradan pudra şekeri, Hindistan cevizi gibi malzemeler bunun üzerine dökülerek, belirli büyüklükte kesilir. Ardından yine Hindistan cevizi ya da pudra şekeri ile bulanır ve ambalajlanma aşamasına geçilir. Lokum genel olarak bu yollar takip edilerek üretilir. Ancak bunun için bazı konulara dikkat edilmelidir. Bunların başında imalathanenin hijyen kurallarına uygun olması gelir. Bu sağlanmadığı sürece lokum üretimine başlanmamalıdır. Bu hijyen koşulları arasında lokum yapımında kullanılacak malzemelerin sağlığa zararlı olmaması, kaliteli olması, hammaddelerin stoklanması uygun koşullarda olması gelir.