{ "title": "Kaymaklı Lokum", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/kaymakli-lokum.jpg", "date": "19.01.2024 22:39:01", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Kaymaklı lokum, su, şeker, nişasta, kuru ya da kurutulmuş meyveler ve gibi maddelerin ilavesiyle tekniğine uyumlu model yapılan ananesel bir tatlıdır. Lokum, 15. Asırdan itibaren Anadolu'da yapılmaya başlanmıştır. Bugün dünya çapında Türk lokumu çok fazla miktarda özel bir yere sahip tatlı model bilinmektedir. Anadolu'ya Persler'den geçtiği düşünülmektedir.

Kaymaklı lokumun hakkında

İki buçuk kilo toz şekeri olması gerektiği kadar su ile kıvamlıca kestirin, su ve şeker kaynarken ortaya gelen köpüğü alın. Kıvamını bulup bulmadığını tanımlamak amaçlı şekerden ufak bir parçayı tabağa damlatıp soğuyunca parmağınızı bastırın. Parmağınızı tabaktan kaldırınca macun gibi oluncaya kadar tekrardan kaynamağa bırakınız. 250 gram çok fazla miktarda ince beyaz nişastayı sıcak olmayan su ile ayran koyulukta iyice karıştırın, temiz bir astardan süzün, şekeri karıştırarak ve azar azar akıtarak yediriniz. Sonra 10 gram kadar krem tartarı katarak ağaç kepçe ile kıvama gelinceye kadar karıştırınız. İndireceğinize uzak olmayan 1/2 çekirdek miski gül suyu ile ezip içerisine katınız ve birden çok defa karıştırıp ateşten indiriniz. Çok kıtır ve kokusuz badem yağıyla yağlanmış 2 tepsiye bölüştürerek döküp soğumaya bırakınız. Birini öncesinde şeker ve nişasta karışımının içerisine alıp, altını ve yanlarını unladıktan sonra kaymağı üstüne döşemeli, diğerini de üstüyle kenarlarını unlayıp takımıyla çevirmeli. Lokum büyüklüğünde keserek servise sunmalı.

Not: Kaymaklı lokumu, kaymağını ekşitmeden yiyecek gereklidir.

Farklı bir tarif

Lokum, 2 adet orta büyüklükte standart lokum 1,5 meyvenin kalorisine sahiptir. Kalorisinin hemen hemen tümü şekerden gelmektedir buna bağlı olarak tüketiminden kaçınılmalıdır. 15. Asırda nişasta ve arıtılmış şeker olmadığından bal ve pekmez ile yapılan lokum, 17. Asırdan sonra şeker ile yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde yediğimiz lokum ile o aşama yapılan lokum içinde tat ve biçim farkı bu sebeple vardır. O dönemlerde ilk model sıhhat amaçlı yapılmıştır. Boğaz ağrısı, böbrek hastalıkları, yara ve çıbanlar da kullanılmıştır. Her geçen gün ilave eden kuru yemişler ve gül suyu ile sarayların en kıymetli tatlısı olmuştur. Ananesel model profesyonel çırak ilişkisi ile günümüze kadar gelen bir zanaat model onay edilmiştir.

Gerekli Malzemeleri

2 su bardağı toz şeker.

2 yiyecek kaşığı nişasta.

Nohut tanesi kadar krem tartar ve Hindistan cevizi.

Arzuya yönelik fındık, fıstık ya da gül suyu ek edilebilir.

Şekeri derince bir tencere içine koyarak 2 su bardağı su ile kaynatınız. Krem tartarı suda eritin ve karışıma ekleyin. Karışım kaynarken, üzerinde durumda olan köpükleri bir kâğıt ile toplayınız.

Un, şeker ve süt iyice karıştırılarak muhallebi göz, göz olana kadar iyice pişiriniz. Pişirdikten sonra vanilya ve tereyağını ekleyip, 10 dk mikser ile karıştırınız. Böylece lokum için muhallebiyi hazırlamış olursunuz. Fırın tepsisi zemininde boşluk bırakmadan Hindistan cevizini yerleştiriniz. Sonrasında üstüne yavaşça ve iyice fazlasıyla dikkatli davranarak muhallebiyi seriniz. Sonrasında soğumaya bırakabilirsiniz. İyice soğumasının sonrasında bir su bardağı sütü ve çırpmış olduğunuz krem şantiyi, tatlının üstüne iyice yayıp, cevizleri serpiniz. İşlemlerinin sonrasında da lokumu 2 ile 3 saat içinde buzdolabında dinlendirmeye bırakınız. Sonrasında afiyetle yiyebilirsiniz. Lokum amaçlı açıkçası fazla miktarda uğraşmıyorsunuz. Evinizde lokumunu yapmanız esasında çok fazla miktarda ek olarak sıhhatli diyebiliriz. Hem bir maliyet ile ilgili da sizlere sorunlar çıkartmıyor. Yaptığınız lokumu yediğiniz zaman, uğraşınız için pişman olmayacak ve pozitif tepkilerle karşılaşacaksınız.
" } ] }