{ "title": "Fındıklı Lokum", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/findikli-lokum.jpg", "date": "23.01.2024 03:51:05", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Fındıklı lokum, ülkemiz denilence akla iştirak eden lezzetlerden birisidir. Türk lokumunun lezzeti dünyaca ünlüdür ve bizzat ismiyle anılır. Turkish Delight Lokumun tarihçesi birtakım kaynaklara yönelik 15. Asra birtakım kaynaklara göreyse 18. Asra dayanmaktadır. Fakat malum bir hakikat lokumu bütün dünya çapında tanınmış eden arkadaşımızın Ali Muhittin Hacı Bekir olduğudur. İyi bir lokum görünüşünden belirli olabilir. İyi bir lokum verildiği tarzı korumaktadır. Lokum elastiki olmalı ve üst kısmına bastırılsa da eskiyen biçimini almalıdır. Narin ve ağızda kayarak yenmelidir. Tarifimize gelince çok basit bir tarif olduğundan ötürü çok severek yaptığım bir tariftir bu. Çok çeşitli olarak isimlendirildiğini gördüm bundan önce. Ama ben prenseslere layık bir lezzete sahip meydana geldiği amaçlı Fındıklı lokum demeyi seçim ettim. Tecrübe fırsatınız olursa ne demek istediğimi daha sıkı anlayacağınızdan eminim. Fındıklı lokum hem bir lezzet hem bir de estetik açıdan çok sıkı bir tatlı. Benzer sürede çok pratik.

Gerekli gereken malzemeler

Malzemeler:
Üzeri için
Lokumun nasıl yapılır?

Şeker, 3 su bardağı su ve limon tuzunu tencereye koyup ocağın en minik gözüne alarak arada bir karıştırarak şekerin erimesini sağlayınız. Kabarcıklar çıkana denli kaynatın. Diğer tarafta olan su, portakal suyu ve nişastayı farklı bir kapta karıştırın. Kaynayan şerbete hızlı bir şekilde karıştırarak ağır ağır dökün. Yoğunlaşıp göz göz olmaya başladıktan ardından çırpma teli ile birçok kez karıştırarak tahmini 10 - 15 dk denli pişirin. Dibine tutturmayın. Saydam ve akıcı bir imajı olacak.

Ocağı kapatıp fındık ya da ceviz ekleyin. Ortada boy kare şeklindeki bir tepsiye yağlı kâğıdı seriniz. Lokumu dökün ve eşit bir şekilde dağıtınız. Kalınlığı bir cm'denli olmalı. Buzdolabına koyup bir saat bekletin. Dolaptan çıkarıp minik parçalar halinde dilimleyin. Dilimlediğiniz lokumları bolca Hindistan cevizine bulayıp bir zaman bekletin. Enfes portakal aromalı lokumlar hazırlıklı. Lokumun çoğu versiyonu vardır. Güllü, fındıklı, fıstıklı, kakaolu, cevizli, portakallı, limonlu, naneli, kaymaklı, vanilyalı lokumlar gibi. Siz de lokumunuzun çeşitli çeşitte olmasını istiyorsanız bu malzemeyi de lokumunuza ek edebilirsiniz.
" } ] }