{ "title": "Evde Lokum Yapımı", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/evde-lokum-yapimi.jpg", "date": "21.01.2024 14:22:22", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Evde lokum yapımı, lokum Anadolu'da 15. Yüzyıldan bu yana bilinen bir besindir. Osmanlıca kelime anlamı boğaz rahatlatan olan lokum her dönem severek tüketilmiştir. Genellikle dışarıdan satın alarak tükettiğiniz be lezzetli tatlı türünü evde yapmayı da deneyebilirsiniz. Eskiden bal ve pekmez kullanılarak yapılan lokum, daha sonradan 17. Yüzyılla birlikte nişasta ve rafine şeker ile yapılmaya başlanmıştır. Bu malzemelerle birlikte lokumun lezzetinde de farklılık olduğu düşünülmektedir. Lokumun Avrupa'ya yayılması da 18. Yüzyıl içinde olmuştur. Özellikle yara ve çıbanlarda, boğaz iltihaplanmasında, çeşitli böbrek hastalıklarında lokumun kullanıldı da bilinmektedir. Günümüzde lokum üretimi belli başlı firmalar tarafından eskiden beri geleneksel şekilde yapılmaktadır. Fıstıklısı, cevizlisi, sadesi, güllüsü, bademlisi, Hindistan cevizli olanı ve daha sayamayacağımız kadar çok türü yapılan lokum herkes tarafından severek tüketilir. İkramlarda, hediyelik olarak tercih edilen geleneksel lezzetimiz olan lokumu evde birlikte yapmayı deneyelim. Hepinize kolay gelsin.

Evde lokum yapımı için gerekli malzemeler
Evde lokum nasıl yapılır?

Önce toz şekeri tencerenin içine koyarak, üstüne 2 su bardağı su ilave edin. Bunu ocakta kaynatın. 1 yeme kaşığı suyun içinde krem tartarı eriterek, kaynamakta olan şekerli suyun içine koyun. Bu arada tencerenin üzerindeki köpükleri kâğıt havlu ile toplayın. Bu arada nişastayı kâsede 1 kahve su ile eritin. İçine tenceredeki karışımdan 1-2 kaşık alarak karıştırın. Böylece malzeme ılınmış olacak. Bunu tencerenin içine karıştırarak ilave edin.

Tenceredeki karışımın kıvamını kontrol etmek için, reçel yaparken yaptığınız gibi soğuk suyun içine 1-2 damla damlatın. Koyulaşırsa olmuştur demektir. Artık tencereyi ocaktan alabilirsiniz. Bunu dilediğiniz şekilde bir borcama dökün. Ancak tepsinin altına önce Hindistan cevizinin yarısını yayın. Lokumun üzerine de kalan Hindistan cevizinin yarını serpin. Lokum donduktan sonra kare şekilde kesin. Evde lokum yapımı işte bu kadar kolay oluyor. Dilerseniz lokumu kaynatırken içine ceviz, badem, Antep fıstığı gibi malzemeler ilave ederek, daha zengin içerikli bir lokum elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }