{ "title": "Evde Lokum Yapımı", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/evde-lokum-yapimi.jpg", "date": "21.01.2024 14:22:22", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Evde lokum yapımı, lokum Anadolu'da 15. Yüzyıldan bu yana bilinen bir besindir. Osmanlıca kelime anlamı boğaz rahatlatan olan lokum her dönem severek tüketilmiştir. Genellikle dışarıdan satın alarak tükettiğiniz be lezzetli tatlı türünü evde yapmayı da deneyebilirsiniz. Eskiden bal ve pekmez kullanılarak yapılan lokum, daha sonradan 17. Yüzyılla birlikte nişasta ve rafine şeker ile yapılmaya başlanmıştır. Bu malzemelerle birlikte lokumun lezzetinde de farklılık olduğu düşünülmektedir. Lokumun Avrupa'ya yayılması da 18. Yüzyıl içinde olmuştur. Özellikle yara ve çıbanlarda, boğaz iltihaplanmasında, çeşitli böbrek hastalıklarında lokumun kullanıldı da bilinmektedir. Günümüzde lokum üretimi belli başlı firmalar tarafından eskiden beri geleneksel şekilde yapılmaktadır. Fıstıklısı, cevizlisi, sadesi, güllüsü, bademlisi, Hindistan cevizli olanı ve daha sayamayacağımız kadar çok türü yapılan lokum herkes tarafından severek tüketilir. İkramlarda, hediyelik olarak tercih edilen geleneksel lezzetimiz olan lokumu evde birlikte yapmayı deneyelim. Hepinize kolay gelsin.