{ "title": "Cevizli Lokum", "image": "https://www.lokum.gen.tr/images/cevizli-lokum.jpg", "date": "20.01.2024 10:53:27", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Cevizli Lokum, Bir börek türü olan cevizli lokum, bayramlarda ve bütün özel günlerde sofraların vazgeçilmez lezzetidir. Ceviz Türk mutfağında tatlılarda, iç malzeme ve süsleme olarak oldukça fazla kullanmaktadır. Sadece lezzetli tadı ile tercih edilen cevizlerin sağlıklı bir hayat için de ne kadarda önemli olduğuna dikkat etmek gerekir.

Cevizli Lokum Malzemeleri
Cevizli Lokum Nasıl Yapılır?

Derin bir kaba, süt ve sütün içinde eritilmiş maya, şeker, yağ, tuz, biraz su ve az bir miktar un konulur ve mikserle çırpılır. Hazırlanan bu hamur sıcak bir şekilde mayalandırılmaya bırakılır. Mayalanma süresi boyunca sıcak kalmasına özen gösterilmelidir. Mayalanmaya başlamadan soğur ise mayalanma süresi uzar. Daha sonra tekrar un ilave edilerek yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında hazırlandıktan sonra mayalanmaya bırakılır. Mayalandıktan sonra büyükçe parçalar kopararak fayansın üzerine ya da bir ekmek tahtası üzerine biraz yağ dökerek bu yağ yardımı ile hamur, kare şeklinde açılır. Önceden hazırlanan dövülmüş cevizle bahar, şeker, tarçın ile karıştırılıp bir miktar hamurun üzerine yayılır ve rulo gibi sarılır. Üçer santim genişliğinde kesilip yuvarlak kısımları görünecek şekilde ağlanmış tepsiye dizilir. Kalan hamuru da aynı şekilde yapıp doldurduktan sonra 30 dakika bekletilir ve tepsi mayası aldırılır. Son olarak üzerine yumurta ve yoğurt sürülüp önceden ısıtılmış kızgın fırına verilir.
" } ] }